Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Πλημμύρισαν θερμοκήπια και καταστράφηκαν καλλιέργειες στα Φιλιατρά

Η χθεσινή πρωινή βροχόπτωση, παρά τη σχετικά μικρή της διάρκεια αλλά έχοντας ένταση, ήταν αρκετή για να προκαλέσει προβλήματα και ζημιές στην Τριφυλία και δη στα Φιλιατρά, όπου πλημμύρισαν θερμοκήπια, καταστράφηκαν καλλιέργειες και οι δρόμοι έγιναν ποτάμια με λασπόνερα! Σε ολόκληρη την Τριφυλία η βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα και...........................................
κυρίως, στο αγροτικό δίκτυο, όπου οι δρόμοι για τα χωράφια και τις καλλιέργειες των κατοίκων της περιοχής έγιναν αδιάβατοι με τα χαντάκια που άνοιξαν. Πλέον, πολλοί δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα ελαιοπερίβολά τους για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου που έχει ήδη ξεκινήσει. Το κύμα της κακοκαιρίας έπληξε από νωρίς το πρωί την περιοχή των Γαργαλιάνων, όπου η ένταση της βροχής ήταν τόσο μεγάλη που η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν σημειωτόν, αφού οι οδηγοί δεν μπορούσαν να δουν ούτε στο μισό μέτρο. Στην περιοχή του γηπέδου, τα νερά, όπως κάθε φορά, λίμνασαν στη μία πλευρά του δρόμου, αλλά δε σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από τα συνήθη (!) φαινόμενα με πλημμυρισμένα κάποια σοκάκια και πεζοδρόμια. Στην Κυπαρισσία, για μια ακόμη φορά, τα νερά της βροχόπτωσης δυσχέραιναν την κυκλοφορία στην είσοδο της πόλης, λίγο πριν από τα Μυραίικα, όπου στις αρχές του προηγούμενου μήνα είχε πλημμυρίσει ο δρόμος. Ευτυχώς χθες δεν προκλήθηκαν τόσο σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία, μιας και, με αφορμή την προηγηθείσα πλημμύρα, μηχανήματα του Δήμου Τριφυλίας είχαν ανοίξει τα χαντάκια. Και πάλι, όμως, τα νερά από τα χωράφια, ειδικά σε ένα σημείο εκεί στον εθνικό δρόμο, «έβγαιναν» στο οδόστρωμα μαζί με πέτρες και χώμα. 

Τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα προκλήθηκαν, ξανά, στα Φιλιατρά. Η πόλη των Φιλιατρών πλημμύρισε και οι δρόμοι έγιναν ποτάμια με λασπόνερα, προκαλώντας πολλά προβλήματα, εξαιτίας των βουλωμένων φρεατίων του δικτύου ομβρίων υδάτων, όπως και των βουλωμένων χανδάκων απορροής των ομβρίων. Η κατάσταση, πραγματικά, ήταν τραγική και απελπιστική, τόσο για την κυκλοφορία οχημάτων και δικύκλων όσο και για τους λιγοστούς πεζούς. Οι κάτοικοι των Φιλιατρών είναι αγανακτισμένοι από τα επαναλαμβανόμενα σε κάθε βροχόπτωση προβλήματα και η οργή τους στρέφεται προς τους αρμόδιους και υπεύθυνους του Δήμου Τριφυλίας, της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών, αλλά και προς ασυνείδητους συμπολίτες τους που φράζουν και κλείνουν αυθαίρετα φρεάτια και αυλάκια! 


Δυστυχώς, από τη βροχόπτωση πλημμύρισαν θερμοκήπια και καταστράφηκαν καλλιέργειες πιπεριάς και ντομάτας, ενώ πολλές ζημιές έχουν υποστεί υπαίθριες καλλιέργειες από τον όγκο των υδάτων που σωρεύθηκαν στα χωράφια. 

Αυτοψία στα θερμοκήπια και τις καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές έκανε από το πρωί ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, μαζί με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Γιώργο Αλεξανδρόπουλο και μέλη του Συλλόγου. Με δυσκολία, επίσης, διεξαγόταν επί αρκετές ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Φιλιατρών – Αγίας Κυριακής, καθώς όλοι σχεδόν οι παράδρομοι «έβγαζαν» τα νερά στο οδόστρωμα μαζί με χώματα και πέτρες. Επικίνδυνα φούσκωνε χθες, από το μεσημέρι, η Νέδα και, όπως έλεγαν κάτοικοι της Ελαίας, μόλις κατεβάσει όλο το νερό, θα πλημμυρίσουν πάλι και θα καταστραφούν τα χωράφια και οι καλλιέργειές τους. Ζητούσαν, δε, άμεσα αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο ποτάμι, από το Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 




 Του Ηλία Γιαννόπουλου Tharrosnews.gr