Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Σύσκεψη για αντιδιαβρωτική προστασία στο Καλό Νερό

Σύσκεψη τεχνικού περιεχομένου για το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας που σχεδιάζεται να γίνει στο Καλό Νερό έγινε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας. Σε αυτή συζητήθηκαν στοιχεία του έργου με εκπροσώπους της ΜΚΟ "Αρχέλων" και του ΕΛΚΕΘΕ -το οποίο έχει ζητήσει ο σύλλογος να γνωμοδοτήσει επί του έργου- χωρίς όμως αυτή η...................................... γνωμοδότηση να είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα, όπως τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, σημειώνοντας πως αρμόδιες υπηρεσίες για την έγκρισή του είναι αυτές του ΥΠΕΚΑ. 

 Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας επισήμανε: «Η ΜΚΟ "Αρχέλων" έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το έργο αυτό πιστεύοντας ότι δυσκολεύει την κίνηση των χελωνών προς την παραλία για τις φωλιές τους και έχει ζητήσει την γνωμοδότηση από το ΕΛΚΕΘΕ. Είχε έρθει λοιπόν ο συνεργάτης του ΕΛΚΕΘΕ να δει την παραλία και να καταθέσει την γνώμη του. Από την συζήτηση που έγινε, προέκυψε ότι δεν αρκεί κανείς να βλέπει μόνο την παραλία, αλλά και να διαβάσει τη μελέτη που προβλέπει την συγκεκριμένη αυτή εργασία. Εμεί πιστεύουμε ότι η μελετήτρια του έργου σαφώς έχει λάβει υπόψη της και την προστασία της χελώνας. Υστερα από αίτηση που μας υπέβαλε η ΜΚΟ "Αρχέλων", θα παραχωρήσουμε όλα τα στοιχεία του φακέλου προς το ΕΛΚΕΘΕ να λάβει υπόψη του το τι ακριβώς προβλέπει η μελέτη. Την γνώμη του και τις κρίσεις του θα συζητήσουμε σε μια νέα συνάντηση εδώ όπου θα είναι παρούσα και η μελετήτρια, προκειμένου να διευκρινιστούν ορισμένα σημεία. Οσον αφορά την δημοτική αρχή έχουμε δηλώσει πως είμαστε αμετακίνητοι οπαδοί της συνύπαρξης της χελώνας με τον άνθρωπο. Επομένως ό,τι παρεμβάσεις γίνονται στην περιοχή, είτε αφορούν δημόσια είτε ιδιωτικά έργα, θα πρέπει να γίνονται σε μια λογική ισορροπίας ώστε και η ανάπτυξη να υπηρετείται και τα βασικά στοιχεία του περιβάλλοντος να μην καταργούνται». Απαντώντας ωστόσο σε ερώτημά μας σχετικά με το πόσο βαρύνουσα θα είναι η γνωμοδότηση του ΕΛΚΕΘΕ επισήμανε: «Δεν νομίζω ότι θα είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα, διότι δεν είναι το ΕΛΚΕΘΕ αρμόδιο να εκφράσει την γνώμη του. Αρμόδια όργανα για να εγκρίνουν την μελέτη είναι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Θυμίζουμε ότι από τις υπηρεσίες της Μεσσηνίας έχουν προχωρήσει αυτές οι μελέτες και ουσιαστικά βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των περιβαλλοντικών μελετών». 

 Να σημειώσουμε ότι στην σύσκεψη επίσης συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης, ο πρόεδρος της ΤΚ Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γιώργος Γκόνης, η υπεύθυνη της ΜΚΟ "Αρχέλων" για την Πελοπόννησο Παναγιώτα Θεοδώρου και ο εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ Χρήστος Αναγνώστου. 

 Κώστας Μπούρας - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ