Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ενώ συνεχίζονται οι εξαγωγές από Τριφυλία προς Βαλκάνια: Πέφτει η τιμή των αγγουριών

 Σε καθοδική πορεία βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες οι τιμές του αγγουριού στην περιοχή της Τριφυλίας με την συγκομιδή από τα θερμοκήπια της περιοχής να είναι σε πλήρη εξέλιξη, γεγονός που έχει προβληματίσει τους παραγωγούς. Οι τιμές αν και....................................... ξεκίνησαν καλά σε σύγκριση με πέρυσι, πλέον έχουν διαμορφωθεί στα 25-30 λεπτά το ζευγάρι αγγουριών για την εγχώρια αγορά και σε 50 λεπτά το κιλό για την εξαγωγή. 
 Η εξαγωγή συνεχίζεται και εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο για την διάθεση του προϊόντος, αφού μέχρι τώρα σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας οι ποσότητες που έχουν κατευθυνθεί προς τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας κυρίως φτάνουν περίπου τους 400 τόνους. 
Οσον αφορά την εξέλιξη των τιμών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος μας επισήμανε πως τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια έντονη καθοδική πορεία και συμπίεση των τιμών στα παραπάνω επίπεδα που προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς. Σημαντικός παράγοντας όπως επισήμανε είναι το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες, αφού δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα η ζήτηση να έχει μειωθεί σημαντικά. Υπογράμμισε πως είναι ευτύχημα το γεγονός πως υπάρχουν οι εξαγωγές και βοηθούν την όλη κατάσταση. Από την άλλη επισήμανε πως οι συνεχείς νοτιάδες του τελευταίου διαστήματος με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν αυξήσει την παραγωγή της περιοχής, ενώ σημείωσε πως ένας ακόμη παράγοντας έχει να κάνει με τις καλλιέργειες της Κρήτης που εκεί οι παραγωγές είναι στα τελείωματα με αποτέλεσμα να σταματήσουν τις εξαγωγές και τις τελευταίες σοδειές να τις διαθέτουν στην εγχώρια αγορά η οποία δείχνει να έχει μπλοκαριστεί. Παρατήρησε δε πως με τις τιμές σε αυτά τα επίπεδα, τα πράγματα είναι δύσκολα για τους παραγωγούς, καθώς το κόστος καλλιέργειας ως γνωστόν είναι στα ύψη. 

 Κ.Μπ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ