Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Μαίνεται η κόντρα για την επέκταση του "ΠΟΠ Καλαμάτα"

Επιστολή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, με την οποία ζητά να απορριφθεί ως απαράδεκτο το αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ για κατάργηση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», απέστειλε....................... ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης. 

Στην επιστολή, τονίζεται πως η αναγνώριση της ΕΕ έχει πολλές θετικές επιπτώσεις όχι μόνο για το ίδιο το προϊόν, επειδή προστατεύεται ποιοτικά, αλλά ακόμη περισσότερες στη τοπική οικονομία, που αποκτά ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους (παραγωγούς, τυποποιητές, εξαγωγείς κ.α.) οι οποίοι έχουν ένα δυνατό όπλο στα χέρια τους (από την πλευρά του Μάρκετινγκ) για να αποκτήσουν πρόσβαση στις άκρως ανταγωνιστικές αγορές. 

Να απορριφθεί ως απαράδεκτο το αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ για κατάργηση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», σημειώνει σε αναφορά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μεσσηνίας, Αθανάσιος Πετράκος. Στην αναφορά του, ο βουλευτής, σημειώνει πως «η ΠΕΜΕΤΕ αγνοεί σκοπίμως τον ιδιαίτερο πολιτισμό που έχει αναπτυχθεί στο πέρασμα των αιώνων γύρω από τον πολιτισμό της Ελιάς Καλαμάτας αλλά και επιπλέον έρχετε σε αντίθεση και με τα εθνικά συμφέροντα αφού με το αίτημά της ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να καταργηθεί το “ελληνικό διαβατήριο” στις αγορές του κόσμου, που είναι το “ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”». 

 Tην ίδια στιγμή, ΚΑΤΑ της επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτα, σε όλη τη Μεσσηνία, τάσσεται ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση που ελήφθη κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, το σώμα συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα, μετά από αίτημα ελαιοπαραγωγών, αγροτικών συνεταιριστών, ελαιοτριβέων και τυποποιητών του Δήμου και σημειώνει πως «αν υλοποιηθεί αυτή η επέκταση, θα έχει ως συνέπειες, τη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος και την αδυναμία της προστασίας του, τον κίνδυνο καταστροφής της Διεθνούς Επωνυμίας (Brand Name) ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ και επιπτώσεις στην πολιτιστική γαστρονομική κληρονομιά μας». Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους ελαιοπαραγωγούς, αγροτικούς συνεταιριστές, ελαιοτριβείς και τυποποιητές της περιοχής του, έως τη δικαίωση του αιτήματός τους, αφού τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά της επέκτασης του ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ σ όλη τη Μεσσηνία.

Πηγή: Paseges.gr