Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Με κάρτα το αγροτικό πετρέλαιο, τρέχουν οι αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ

Το σύστημα φθηνού αγροτικού πετρελαίου με κάρτα για κάθε αγρότη ξεχωριστά προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών. Κεντρικό ρόλο στο νέο σύστημα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της.................................. Agrenda, έχει αναλάβει ο όμιλος Πειραιώς-ΑΤΕ, λόγω της υλικοτεχνικής υποδομής που διαθέτει. 

 Την ίδια ώρα, με καθυστέρηση ξεκίνησε η διαδικασία για την επιστροφή ΦΠΑ με τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να ανοίγει στις 2 Απριλίου. 

 Εάν εφαρμοστεί το νέο σύστημα και χωρίς προβλήματα, τότε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σε πετρέλαιο που θα έχουν οι παραγωγοί με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2013. 

Τα στοιχεία από τις δηλώσεις θα χρησιμοποιηθούν για τον ορισμό ενός πλαφόν κατανάλωσης, πάνω από το οποίο ο αγρότης θα πληρώνει κανονικά το πετρέλαιο. 

 Αυτή την περίοδο, η επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών αναζητά την επίλυση κι άλλων τέτοιων μικροπροβλημάτων που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν από την άμεση εφαρμογή της «κάρτας». 

 Στις 2 Απριλίου η υποβολή των δηλώσεων για την επιστροφή ΦΠΑ 

 Από τις 2 Απριλίου μπορούν να υποβάλουν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος αιτήσεις για την επιστροφή ΦΠΑ στις κατά τόπους εφορίες και συνεταιρισμούς, όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη. 

 Στο κείμενο της εγκυκλίου αναφέρεται, επίσης, ότι όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων, θα πρέπει να υποβληθούν ξανά, ενώ θεσπίζεται και αμοιβή 8 ευρώ ανά δήλωση από το Δημόσιο προς τους συνεταιρισμούς. Υπενθυμίζεται ότι για τη φετινή χρονιά το ποσοστό της επιστροφής έχει καθοριστεί στο 6% από 11% που ήταν πέρυσι. Διαβάστε αναλυτικό αποκλειστικό ρεπορτάζ για το πώς θα υλοποιηθεί το σύστημα φθηνού αγροτικού πετρελαίου, στην Agrenda του Σαββάτου, 6 Απριλίου. 

 Agronews.gr