Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η παράταξη της πλειοψηφίας

Εικόνα διάλυσης παρουσίασε η παράταξη της πλειοψηφίας στο Δήμο Τριφυλίας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Τρίτης για τον προγραμματισμό προσλήψεων την νέα χρονιά, μετά την λήξη της πρώτης συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό. Σύμβουλοι της πλειοψηφίας άρχισαν να................................ εκτοξεύουν βολές ο ένας εναντίον του άλλου, και αφού αυτό συνεχιζόταν παρά τις εκκλήσεις του δημάρχου Κώστα Κόλλια να ηρεμήσουν, φανερά εκτός εαυτού ο δήμαρχος έδωσε εντολή στον πρόεδρο και διέκοψε την συνεδρίαση πριν συζητηθούν όλα τα θέματα, σταματώντας εκεί το διασυρμό της πλειοψηφίας. 

Είχε προηγηθεί άγρια κόντρα μεταξύ του προέδρου του Σώματος Δημήτρη Μπασδάνη και του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Μερκούρη για την κατάθεση στεφανιών στο Κοπανάκι - για να συνεχιστούν οι βολές αυτή τη φορά με στόχο των αντιδήμαρχο Στάθη Ανδρινόπουλο στην συζήτηση θεμάτων για τον προγραμματισμό πρόσληψης προσωπικού για την νέα χρονιά. Δημοτικοί σύμβουλοι του καταλόγισαν ανισομερή κατανομή εργατών που ευνοεί τους Γαργαλιάνους, κάτι το οποίο ο αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε πως δεν ισχύει. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα αφού είχαν εκτοξευτεί βαριές κουβέντες μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας, η οποία δείχνει ότι έχει απολέσει οποιαδήποτε συνοχή μπορεί να είχε ως τώρα. 

 ΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ 

 Η πρώτη κόντρα ήταν μεταξύ του προέδρου του συμβουλίου Δημήτρη Μπασδάνη από την ΔΕ Αετού, με τον Γιάννη Μερκούρη επίσης από την ίδια Ενότητα. Ο κ. Μπασδάνης ανέφερε ότι δεν κατέστη δυνατό να καταθέσει στεφάνι όπως θα ήθελε στο Κοπανάκι, αφού υπήρξε μια ενέργεια που τραυμάτισε τον θεσμό που εκπροσωπεί. Και ενώ όλοι αναρωτιούνταν τι είχε συμβεί, παρενέβη ο κ. Μερκούρης σημειώνοντας πως ο κ. Μπασδάνης ήθελε να καταθέσει στεφάνι ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου, κάτι που όμως δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο, ενώ αναρωτήθηκε: αν ο κ. Μπασδάνης ήταν σε μια άλλη ΔΕ, θα πήγαινε να καταθέσει στεφάνι; Κάλεσε δε τον δήμαρχο να πάρει θέση και να βάλει τάξη, αλλιώς όπως είπε χαρακτηριστικά "θα το διαλύσουμε το μαγαζί" - με το δήμαρχο να παρεμβαίνει και να λέει ότι αυτά δεν είναι θέματα που μπορούν να συζητηθούν εκεί. Ομως η κόντρα μεταξύ Μπασδάνη - Μερκούρη συνεχίστηκε για αρκετή ώρα ακόμη. Αφού ηρέμησαν κάπως τα πράγματα ξεκίνησε η συζήτηση των τακτικών θεμάτων για τον προγραμματισμό πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου, για τον καθαρισμό σχολικών μονάδων Δήμου Τριφυλίας το διδακτικό έτος 2013-2014. Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η πρόσληψη 11 ατόμων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 5 για την δευτεροβάθμια. 

 ΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 

 Ακολούθησε η συζήτηση για τον προγραμματισμό πρόσληψης προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα, μέγιστης διάρκειας 8 μηνών έτους 2013. Η αρχική πρόταση του αντιδημάρχου Ευστάθιου Ανδρινόπουλου τροποποιήθηκε αφού από 21 άτομα τελικά αποφασίστηκε να γίνει πρόταση για 23. Ξέσπασε όμως νέα ενδοπαραταξιακή κόντρα με τις βολές να στρέφονται προς τον κ. Ανδρινόπουλο ο οποίος κατηγορήθηκε ευθέως από τον Γιάννη Φιλντίση ότι δεν γίνεται ισοκατανομή του προσωπικού μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων και ότι έχει μαζέψει όλους τους εργάτες στους Γαργαλιάνους. Στην άποψη αυτή υπερθεμάτισε και ο Γιάννης Μερκούρης ζητώντας η κατανομή να είναι δίκαιη και ίση για όλες τις ενότητες. Ο κ. Ανδρινόπουλος απάντησε ότι υπάρχει ισοκατανομή, όμως η κριτική εναντίον του συνεχίστηκε όσον αφορά την κατανομή των 5μηνων μέσω του Επιμελητηρίου. Ο κ. Φιλντίσης έριξε μια ακόμη σπόντα λέγοντας πως αν αυτό είχε συζητηθεί στο προσυμβούλιο που είχαν δεν θα γίνονταν τώρα όλα αυτά. Τελικά το Σώμα αποφάσισε τον προγραμματισμό πρόσληψης 23 ατόμων με 8μηνη σύμβαση και 20 ατόμων με 2μηνη - θέμα που συζητήθηκε αμέσως μετά. Το τελικό ξέσπασμα, όπου χάθηκε κάθε έλεγχος, έγινε στο προ ημερήσιας διάταξης θέμα που αφορούσε την πρόσληψη δικηγόρου για να στελεχωθεί νομική υπηρεσία στο δήμο. Εκεί εκτός των άλλων διαφωνία υπήρχε και από τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσίγγανο που ζήτησε αναβολή του θέματος, σημειώνοντας πως δεν μπορεί τέτοια θέματα να έρχονται τελευταία στιγμή και όχι ως τακτικά. Επίσης είπε πως το σημερινό σύστημα -οι υποθέσεις ανατίθενται αναλόγως σε δικηγόρους- λειτουργεί πιο καλά. Μπροστά στο χάος που ακολούθησε, με συμβούλους να αντιπαρατίθενται χωρίς να έχουν το λόγο, ο δήμαρχος ζήτησε από τον πρόεδρο να αποσύρει το θέμα και να τελειώσει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκεί, χωρίς να συζητηθεί το επόμενο θέμα. 

 Κ.Μπ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ